Indonésané milují návštěvy, rodinné sešlosti a pikniky. A milují jídlo. Takže ideálně strávený čas pro Indonésana je ten, který tráví s rodinou a přáteli a u toho baští. Oblíbenou součástí podobných slezin jsou právě kořeněná opékaná vejce telur (=vejce) balado.
Asi nikdy nezapomenu na výlet na pláž, kam jsem se vydala s kamaráda Piterem a jeho partou a kam dorazila i část jeho rodiny. Prý ta menší část. Takže nás piknikovalo jen pouhých šedesát 😊
A právě na pláži ostrova Flores u města Mborong jsem prvně jedla telur balado. Dříve jsem je vídala na stolech a v místňáckých vývařovnách, ale nikdy nesebrala odvahu ochutnat. Na pikniku, kde se rozdávaly velké porce rýže, nudlí, masa (které jsem jakožto vegetarián k obrovskému pobavení místních odmítala), zeleniny, různých druhů chilli, jsem se odhodlala. A od té doby se po telur balado mohu utlouct.
Co na telur balado potřebujete:
- vejce vařená natvrdo, oloupaná
- rajčata
- chilli papričky
- česnek
- sůl
- olej
Jak telur balado připravit:
Nejprve si v misce nachystejte kořenící směs. Nakrájejte rajčata na maličké kostičky, prolisujte česnek, osolte a přidejte chilli papričky ideálně utřené z hmoždíře.
Rozpalte pánev s trochou oleje (pokud byste byli Indonésané, použili byste hodně oleje 😊) a osmahněte vejce ze všech stran. Až budou vejce lesklá a s lehkou kůrčičkou, nalijte na ně kořenící směs. Pořádně v ní vajíčka nechce vyválejte a vařte tak dlouho, až se redukuje veškerá tekutina.
No a máte hotová telur balado!