Nasi goreng. Smažená rýže. Indonéský národní pokrm. Při návštěvě Indonésie se s ním nelze nesetkat. Mají ho v každé restauraci, malém warungu (zaplivané temné jídelně pro místní), kavárně, stánku na ulici… A vždy a všude je dobrá, navíc je to vydatné jídlo, které v pouličním stánku seženete v přepočtu do 15 korun 🙂 A zkušenost moje a mého muže Zelendy je, že z jedné porce se najíme oba dva!
Co budete na 2 dvě porce nasi goreng potřebovat:
- vařenou jasmínovou rýži (ideálně si ji uvařte den předem, nebo využijte zbylou)
- zeleninu – může být mražená nakrájená na malé kousky, příp. nadrobno pokrájenou mrkev, hrášek, kukuřici, ale i jakoukoli jinou, co zrovna máte (V Indonésii dávají do naší goreng poskrovnu, nebo také žádnou. Osobně si jí ale dávám více a to mohu i doporučit.)
- 2 cibule
- olej
Na okořenění, protože koření a chilli je základ:
Ideální je použít přímo směs nasi goreng, ale tu v Česku asi neseženete (já si ji vozím z Indonésie), ale podle složení směsi jde říct, jakým kořením ji nahradit.
- chilli papričky, posekané najemno
- česnek
- mleté chilli a/nebo chilli omáčku (doporučuji značku ABC, která se u nás prodává a je nejpopulárnější i v Indonésii)
- sladkou papriku
- sůl
- lžičku cukru
Jak nasi goreng připravit:
Předem si uvařte rýži a zeleninu (kromě cibule).
Na pánvi, ideálně ve woku osmahněte na oleji cibulku. Až bude skelná, přidejte cukr a nechte zkaramelizovat. Poté přimíchejte rýži a zeleninu. V průběhu opékání přidávejte koření dle chuti.
Opečení nasi goreng mi trvá cca 7 – 10 minut, ale záleží na pánvi a na tom, jak moc křupavé máte rádi.
Jak Indonésané jedí naší goreng?
Rukama. Jako snad všechno :-), občas mohou použít i vidličku s lžící.
K naší goreng obvykle servírují volské oko, opečený tempeh nebo tohu, opékaná vejce telur balado (recept zde). A samozřejmě řádnou dávku sambalu – pasty z chilli papriček.
A také vám k nasi goreng přihodí nějakou čerstvou zeleninu. Ale zeleninové orgie nečekejte, většinou dostanete jeden plátek okurky a jeden rajčete. Když vařím nasi goreng doma, přikrájím si zeleniny přeci jen královštější porci.