Budíme se do mrazivého rána uprostřed pouště. Oči otevíráme v domku uplácaného z hlíny a patřícího našemu marockému hostiteli Hasanovi. Vylézáme v hliněného stavení a div nevrazíme do velbloudů trousících se sem a tam a trousících své bobky tam a sem. Ráno začínáme po nomádsku – hladoví a žízniví jdeme napojit velbloudy. Velbloudi mají, jako je tomu ostatně asi se všemi zvířaty v hospodářství, před lidmi. Až po hojné chvíli přichází čas na snídani. Vaří se mátový čaj, provádí rituál rozlévání a pěnění čaje a později dochází i na jídlo. Hasan přináší pánev kouřící do ledového vzduchu, plnou berberské omelety, marockého kulinářského evergreenu.
Co budete potřebovat na dvě porce:
- olej
- 6 rajčat
- 2 cibule
- 5 vajec (počet vajec můžete přidat nebo ubrat podle hladu 😊 )
- oliv podle chuti
A na okořenění:
- sůl
- pepř
- sladkou papriku
- kurkumu (nebo kari)
Jak berberskou omeletu vytvořit:
Nakrájejte na kostičky cibuli a rajčata. Cibulku nechte na pánvi zesklovatět. Pak na pánvičku přihoďte rajčata, trochu podlijte a nechte povařit, aby byla rajčátka ve stavu podobajícím se pyré. Během vaření přihoďte olivy překrojené na půlku a okořeňte.
Na konec směs v pánvi uhlaďte do rovinky a na směs rozklepněte vejce. Nemíchejte je, prostě na směsi utvořte volská oka a ta trochu posolte, opepřete a poprašte kurkumou. Přiklopte pánvičkou a nechte dusit. Nechte na sporáku 5 – 10 minut, podle toho, jak moc máte rádi žloutky tuhé.
A je to!
Jak berberskou omeletu jedí berbeři v Maroku:
V Maroku jedí berberskou omeletu se světlým pečivem. Celá společnost si sedne kolem jedné pánve a chlebem si nabírají vejce se zeleninou, divoce konverzují a popíjí mátový čaj. Chléb se samozřejmě drží v pravé ruce, protože levá je nečistá a používá se k ehm, hygienickým účelům. Příbory jsou pro berbery zbytečné. Ale omeleta jde samozřejmě nandat i po evropsku na talíř a jíst vidličkou a nožem.
Světlé pečivo je k ní výborné, osobně ale jím omeletu samotnou, bez pečiva (mouce se vyhýbám, jak jen to jde).